t e r r a l u n a s o l i s
Ta meg til:
Jorden
Månen
Solen
Månen
Forsiden
Mytisk historie
Hvordan ble den til?
Lyser i ny og ne
Tidevannseffekten
Månen og måneder
Krater og månehav
Menneske på månen
Månen som symbol
Interaktivitet
Kilder
Back to the lab again!
MM Lab-presentasjon
Lyser i ny og ne

Lyser i ny og ne

Månen lyser ikke av seg selv. Sola er det eneste lysende objektet i vårt solsystem. Månelyset er reflektert lys fra Sola, og derfor mye svakere enn sollyset. Skyggen som gjør at månen ikke alltid ser ut som en rund skive er Månens egen. Den skaper overgangene mellom ny- og fullmåne. Dersom Jordens skygge skulle faller på Månen, kaller vi det en måneformørkelse.

Den vaggende Måne- På illustrasjonen til venstre, ser du hvordan Månen ser ut når den har rotert rundt Jorden en gang. (NASA)

På 24 timer spinner Jorden rundt sin egen akse. Og på ett år går den i bane rundt Solen. Månen roterer derimot like fort rundt sin egen akse som den bruker i bane rundt Jorden. Derfor blir et månedøgn lik et måneår (ca. 29,5 jorddager). På grunn av dette, ser vi heller aldri Månens bakside. Men som illustrasjonen viser, "vagger" eller "nikker" Månen. Det er på grunn av små variasjoner i banen (librasjon), og gjør at vi faktisk ser 59% av Månens overflate fra Jorden.

 

Månefasene- Illustrasjonen til høyre viser Månens faser. Fra å være mørk, blir den født på ny. En huskeregel for ny og ne kan være å tenke på formen av y og e, som vist til høyre. Ny går mot nymåne og ne går mot fullmåne. De fargede strekene og prikkene er lagt til for å hjelpe å se perspektivet på Månen, altså hva som blir høyre og venstre side sett fra jorden. (RHH)

En nymåne er vanskelig å se. En fullmåne kan derimot lyse godt opp en mørk kveld. Det har skapt flere myter som du kan lese om under "Mytisk historie".  

 

AktivitetBruk en ball og en lommelykt i et mørkt rom for å undersøke hvordan månefasene kommer frem.